Behandling af hælspore

2019-07-29

Hvad er hælspore?

'Hælspore' benyttes i hverdagen, som betegnelse for lidelser, der giver smerter omkring hælen eller under svangen. Det er dog ikke alt man kalder hælspore, der i virkeligheden er hælspore.

Selve den lidelse, man tænker på når man siger 'hælspore', er en irritationstilstand (inflammation) i svangsenen (Fascia Plantaris), i det område hvor den sidder fast på hælknoglen.
Senen kommer ude fra tæerne og hæfter på hælknoglen (Calcaneus). Den hæfter ikke jævnt fordelt langs hælknoglen, så en stor del af trækket kommer på et  lille område. Derfor kan der godt forekomme et punkt, som er mere ømt end resten af området.

Hvad er symptomerne på hælspore?

Symptomerne er først og fremmest smerter. De fleste klager over gradvis tiltagende smerter, men nogle føler faktisk, at symptomerne udvikler sig fra dag til dag. Smerterne sidder oftest under hælen, ofte lidt foran hælpuden og lidt ind mod indersiden af hælen. Smerterne er ofte værst om morgenen, og de første par skridt, når man står op, kan være ret smertefulde. Herefter kan der komme forværring hver gang man har haft foden i ro og skal igang igen. Smerterne kan både stråle frem i foden og om i hælpuden (hvis der kun er smerter i hælpuden, kan der være tale om en inflammation i selve hælpuden).

Der kan udvikle sig belastningssmerter, så almindelig gang bliver smertefuld og nogle gange endda så voldsomt, at man faktisk afholder sig fra at gå. Hvis man går/står meget på job, kan det faktisk blive nødvendigt med sygemelding hos nogle.

Der kan med tiden også udvikle sig hvilesmerter, som så oftest vil være værst om aftenen. Det er meget individuelt hvor udtalte symptomerne er.

Hvordan behandles hælspore hos Stevns Massage?

Jeg behandler hælspore med min egen kombination, og har indtil videre end succesrate på 100%, hvor de hurtigste har været ud og løbe 4 dage efter 1 behandling. Behandlingen består af  TENS og kinesiotape samt akupunktur, det har vist sig at være en god kombination, desværre er det sjældent nok med en enkelt behandling, dette skyldes at langt de fleste kommer når det er for sent, og at betændelsestilstanden derfor er udbredt. 

Udover behandlingen hos mig, er den bedste behandling tålmodighed. Det skal forstås på den måde, at de fleste tilfælde går over af sig selv. Men desværre kan det vare op til 2 år - Jeg er bare med til at fremskynde denne process.

Man skal påregne et forløb på på op til 3 måneder, med TENS og akupunktur 1 Gang om ugen, og med påsætning af Kinesiotape 1 gange om ugen (det sker samtidig).

Antallet af TENS behandlinger afhænger af hvor store smerter man har (så jo før man kommer, jo mindre TENS) 

Antallet af Kinesiotape afhænger dels af hvor hurtigt du slider det af/i stykker, og dels hvornår det mister sin elasticitet.

Akupunktur gives hver gang


Aflastning og Tapening

Man kan prøve at aflaste foden, således at senen får ro. Dette betyder ikke, at man slet ikke skal bruge foden, men at man ikke skal belaste senen for meget - Det er her at kinesiotapen kommer ind i billedet, idet at den netop er med til at aflaste.

Is

Man kan også dæmpe symptomerne lidt ved at nedkøle området med is om aftenen. - Husk, at isposer og ligende ikke må komme direkte på huden, du kan købe isposer hos mig

Træning

Træning af 'de små muskler' i foden har sandsynligvis en effekt, da man derved kan fjerne noget af belastningen på senen. - Jeg er behjælpelig med at vise øvelser

NSAID

De såkaldte NSAID (smertestillende og inflammationsdæmpende medicin, også kendt som 'gigtpille-præparater') har sjældent nogen effekt.

Blokade

Blokader (indsprøjtning med binyrebarkhormon), har hos nogle patienter en virkelig god effekt. Virkningen varer dog sjældent mere end nogle måneder, men kan eventuelt gentages. Hvis der overhovedet ikke er nogen virkning af den første blokade, skal man som hovedregel ikke gentage dette.

Operation

I sjældne tilfælde kan operation komme på tale. Der findes forskellige metoder, lige fra en såkaldt 'nålemetode' i lokalbedøvelse til mere omfattende indgreb. Men dette er kun ved langvarige, svære tilfælde. Resultaterne er heller ikke altid overbevisende. - Dette er selvfølgelig noget som din læge vil fortælle dig, hvis det skulle blive aktuelt, men det er altså sjældent nødvændigt.

Hvad er fremtidsudsigterne?

Hvis man har kunnet finde ud af, hvad der har været medvirkende til at man fik en hælspore, er det vigtigt, at man fremover er opmærksom på at undgå disse årsager. - jeg hjælper gerne med at finde årsagen.

Hælspore kan desværre komme igen, selv om man er blevet fuldstændig symptomfri og har været rask i lang tid. Det er vanskeligt at sige, om der generelt set er en øget risiko for at få hælspore igen, hvis man én gang har haft det. Men hvis man ikke gør noget ved eventuelle faktorer, der tidligere har medvirket til udviklingen af hælspore, er risikoen for tilbagefald jo til stede.