Trail løb som træning

2023-05-10

Jeg er bidt af en gal trailløb

Selvom jeg ofte løber på de asfalterede veje, så er det trailløb jeg elsker, rigtig mange kan ikke forstå hvorfor jeg gider bruge tid på at løbe, og faktum er at i mange år løb jeg af nød, ikke af lyst, jeg skulle bestå mine årlige træningstilstands prøver i forsvaret.For at gøre det, så skal man træne (de fleste skal i hvert fald) – Og jeg var der hvor jeg lige kunne bestå.

Da jeg flyttede på landet, begyndte jeg at løbe i skoven, hvilket er en helt anden følelse end asfalten, bare det at være omgivet af naturen.En dag tænkte jeg "hvad er der inde imellem træerne der" og så løb jeg derhen, og længere ind, og begyndte næsten at føle mig som Forrest Gump, der bare begynder at løbe.Jeg endte med en rigtig dårlig løbetid, en distance længere end jeg tidligere havde løbet, og et stort smil på ansigtet….. Og jeg var solgt!Først senere hørte jeg om Trailman, og deres løb, og det skulle prøves, det ene tog det andet, og tjah, resten er historie.

Hvad er Trailløb

Trailløb er en form for løb, der foregår på naturstier, ofte i bjergområder eller skove. Det adskiller sig fra traditionelt løb på veje eller bane, da det kræver mere teknisk færdighed og styrke på ujævnt terræn, og det kan omfatte klatring, nedstigning, krydsning af floder eller andre naturlige forhindringer.

Trailløb kan omfatte alt fra kortere distancer på et par kilometer til ultraløb på over 100 km (Ultraløb defineres som løb der er længere end Marathon distancen)Trailløb er blevet mere populært de seneste år, både som en konkurrenceidræt og som en aktivitet for motionister, der ønsker at udfordre sig selv og opleve naturen på en anderledes måde.

Trailløb er en fantastisk måde at træne kondition, styrke og balance på samtidig med at nyde den smukke natur, men det er vigtigt at være opmærksom på de særlige udfordringer, der er forbundet med at løbe på ujævnt terræn, og at tage de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger for at undgå skader.Trailløb er både leg og eventyr. Legen kommer når løberen er nødt til at glemme alt om kilometertider og distance og i stedet sørge for at man sætter fødderne rigtigt, hoppe over vandløb, igennem en bæk eller kravle under et træ, samtidig med at man forsøger at holde puls, vejrtrækning og kadence op og ned ad stejle steder, selv i Danmark er det ikke unormalt at et løb på 10-15km har en samlet stigning på imellem 3 og 500 meter, hvilket er forholdsvis meget i et fladt land som vores.

Glem alt om kilometertider, distancer og rekorder

Det er vigtigt at sætte dine forventninger ned. Du vil ret hurtigt se, at du ikke kan sammenligne dine kilometertider og personlige rekorder fra asfalt, med tiderne du kan løbe i f.eks. skoven.For det første er det en hel del hårdere og mere teknisk, når man løber i skov, sand, bakker og sten mm. Og de fleste vil opleve, at de er nødt til at skrue ned for løbehastigheden.
(Personligt ligger jeg 50 – 70 sekunder langsommere på trail, end på asfalt, pr km)

Om du vil træne efter tid, eller distance, er op til din egen mentalitet, og omgivelserne, for nogle passer det med at der findes en rute på f.eks. 5 km, som passer perfekt, for andre er det lige meget med distancen, men tiden er den vigtige faktor, for mig er det lidt hip som hap, jeg har mine træningspas i løbet af ugen, og de er super lette at overholde på asfalt, men når først jeg er på "sporet" så er det ikke usædvanligt at glemme tid og sted, og bare løbe, for ikke lang tid siden skulle jeg ud på en 12 km træningstur, men glemte alt om tid og sted, så det endte med 21 kilometer, og årets første halvmaraton, men det er jo hvad der sker.

Der kan også løbes om natten
Der kan også løbes om natten


Som trailløber skal man ikke være bange for at opdage og udforske, ser du en spændene bakke, så prøv den, ser du en udfordrende å, så hop over, væltede træer er dine venner, og jeg kan garantere, at uanset hvor udfordrende du syntes du har gjort det for dig selv, så findes der en arrangør derude som har en hjerne der kan udtænke nogle sindssyge spor, og det er så superfedt.Personligt har jeg et løbeprogram udviklet til landevej, som jeg bruger i skoven, på asfalt eller i en kombination.
Jeg løber 3 gange om ugen;
1 Langt let løb, med op og nedvarmning bliver det ca. 25 km
1 Langt løb, med fart lege, intervaller, kadence træning, intervallerne er 1km løb 3 minutter gang/jog, og turen er ca. 20 km. (efter km tider)
1 Bakketræning, hvor hele essensen er at træne op og ned løb (teknik og fart træning)Når jeg løber efter km tider, så lægger jeg ca. 1 minut oven i, når jeg kommer i skoven og det fungere for mig, andre skal lægge 2 minutter oven i, og nogle kan nøjes med 20 sekunder, det er individuelt, og man skal selv finde sin metode.Og så er det vigtigt at huske: Det er en helt ny løbestil og tankegang, giv dig selv tid, lad være med at stresse, intensiteten skal nok stige jo mere du løber!

Udstyr

Udstyr er en religion, men slap bare af, du kan sagtens bruge det løbeudstyr du allerede har, du vil nok hurtigt finde ud af at du gerne vil have et par trailsko, så du står bedre fast, men skal du bare ud lige og se om det er noget for dig, så dur dine normale asfaltfræsere fint (hvis ikke det regner og er smattet)
Hvilke sko du vil have er 100% op til dig, det er ikke noget jeg vil skrive om her (men man må gerne kontakte mig hvis man vil have ideer, min erfaring er dog at skrive man offentligt om løbesko, så har man stemplet ind på øretævernes holdeplads)

Hvor skal jeg løbe?

Trail kan løbes alle steder hvor der er skov, strand og natur, vil man deltage i løb så vil jeg anbefale at man begynder med at kigge på Trailman.dk, de har en mængde forskellige løb, og også nogle ultraløb.
Det er vigtigt at huske glæden, og nyde naturen.

Hvordan løber man trail?

Mange, trailløbere har en tilbøjelighed til at løbe og kigge ned i jorden fordi man har en frygt for at falde over rødder, sten eller andre ujævnheder.

Man skal dog huske på, at vi mennesker er skabt til at bevæge os rundt i naturen.
Kigger du op, skal hjernen nok registrere de forhindringer, som der kommer længere fremme. Er der andre løbere vil de typisk også hjælpe dig, i trailsporten er man ikke bange for at give en hånd, og man fortæller gerne andre løbere om sving, sten og rødder.

Du vil opleve et meget mere behageligt løb, hvis du tør kigge op og stole på samarbejdet mellem din hjerne og dine ben, når du løber i naturen.
Med tiden vil du stole mere på dine sanser, og du vil kunne sætte tempoet op

Ned og opture

Nedløb.

De fleste finder det er en smule grænseoverskridende at løbe ned ad
Teknikken er at læne sig frem, så man er mere vinkelret på bakken, dette gør også at det hele virker mere farligt, og hurtigt, hvorfor de fleste forsøger at læne sig tilbage, dette giver dog en bremsning af dit løb, som igen giver en dårligere balance, større risiko for skader og værst af alt, kan ødelægge din oplevelse.

Løb med korte skridt, dine skridt styrer hastigheden, og for hvert skridt har du mulighed for at få/genvinde kontrol over fart, samt rette op i forhold til terrænetDine arme bruger du til at opretholde balancen. Løft armene ud fra siderne som hvis du gik på line. Pas på du ikke rammer medløbere (eller grene/træer), men brug armene til at korrigere, når du løber ned over bakkens ujævnheder.

Maglebjergbakke - Trailman 2023
Maglebjergbakke - Trailman 2023

Opløb

Det er hårdt at løbe op ad bakke, og er bakken meget stejl, kan det være en fordel at gå op, i trail løb bliver der ikke kigget skævt til dem der går, uanset om det er op eller ned af bakke, eller for den sagsskyld andre steder på ruten, trailløb er bare anderledes.

Hvis du løber op, er det fordelagtigt at tage korte, hurtige skridt. Op ad bakke er der hvor forfodsløb eller midtfodsløb (pose running) virkelig kommer til sin ret (derfor er bakker også en sublim måde at lære at løbe for/midtfod ).
Ved at lande med hele foden i underlaget, bliver kontakttiden med underlaget større, og du skal buge mere energi på at tage det næste skridt, samtidig er det lettere at synke i hvis der er smattet.

For at træne på bakker, har jeg et program som starter med 15 sekunders spurt op ad bakke, 1 min hvile, og 15 sekunder spurt ned af bakke, når man har teknikken (og egnede bakker) så kan man altid justere på op/ned samtidig med at mindske hvile.

Salomon Night Trail
Salomon Night Trail

Afsted med dig

Du er altid velkommen til at kontakte Stevns Massage for at høre mere om trailløb, og så er der vel bare at sige: Afsted med dig, og god tur


KONKURRENCE

Som lovet kommer her konkurrencen !

Stevns Massage kan i samarbejde med Trailman udlodde et startnummer til Trailman summer series 2024.
Serien består af 3 løb på Sjælland i sommeren 2024.
Trailman er de førende inden for danske trailløb, og levere en mængde fede løb, dem kan man finde meget mere om på www.trailman.dk
Jeg finder en vinder via lodtrækning ibland de kommentere der opfylder kravene.
Vinderen offentliggøres i kommentarfeltet og kontaktes direkte.

For at være med i konkurrencen skal du have et ønske om at deltage i Trailman Summerseries 2024, opfylde betingelserne for deltage, og løbe under klubnavnet "Stevns Massage"

Præmien sendes til dig på mail fra Trailman, løbe trøje udleveres af Tomas ved det første løb i 2024

Denne konkurrence er på ingen måde sponsoreret, støttet, administreret af eller forbundet med Facebook / Instagram.

Præmien

Du kan som sagt vinde et startnummer til Trailman summer series 2024 

Jeg finder en vinder via lodtrækning ibland de kommentere der opfylder kravene.
Vinderen offentliggøres i kommentarfeltet og kontaktes direkte.

For at være med i konkurrencen skal du have et ønske om at deltage i Trailman Summerseries 2024, opfylde betingelserne for deltage, og løbe under klubnavnet "Stevns Massage"

Præmien sendes til dig på mail fra Trailman, løbe trøje udleveres af Tomas ved det første løb i 2024

Denne konkurrence er på ingen måde sponsoreret, støttet, administreret af eller forbundet med Facebook / Instagram.

Betingelser

Simple men alligevel svære!

  1. Jeg vil gerne høre hvorfor netop du skal vinde, hvorfor er trailløb noget for dig, hvad tror du at du får ud af det, har du prøvet trailløb før osv.
    Den der med at skrive: Jeg syntes at jeg fortjener at vinde fordi jeg slog min lilletå i foråret, den går altså ikke :-)
    Jeg er interesseret i dine tanker omkring trailløb!
  2. Du skal hvis du vinder, oplyse (ikke i opslaget):
    Navn
    E-mail
    Distance (7, 14, 21 km)
    Trøjestørrelse
  3. Man kan kun deltage på egne vegne (altså ikke: Jeg vil gerne vinde for min mor)
    Vil man have ens mor til at vinde, så må man tagge hende, så hun selv kan deltage

Periode

Konkurrencen løber fra 12 maj 2023, til 31 Juli 2023
- Dog vil konkurrencen fortætte i længere tid hvis der ikke er 25 deltagere

Facebook/Instagram

Konkurrencen kan findes på facebook og instagram

For at være med i konkurrencen skal du kommentere på facebookopslaget jf. ovenstående krav

Jeg finder en vinder via lodtrækning ibland de kommentere der opfylder kravene.
Vinderen offentliggøres i kommentarfeltet og kontaktes direkte.

For at være med i konkurrencen skal du have et ønske om at deltage i Trailman Summerseries 2024, opfylde betingelserne for deltage, og løbe under klubnavnet "Stevns Massage"

Præmien sendes til dig på mail fra Trailman, løbe trøje udleveres af Tomas ved det første løb i 2024

Denne konkurrence er på ingen måde sponsoreret, støttet, administreret af eller forbundet med Facebook / Instagram.


(skal man kommentere så er det selve kommentar ikonet man skal klikke på, ellers ender man bare på denne side igen :-) )