Fodmassage - Den nyeste behandling

2022-03-25

Inden du læser videre: Fodmassage og Zoneterapi er 2 forskellige ting, er det Zoneterapi du leder efter, så kan jeg desværre ikke hjælpe, men her vil jeg så gerne anbefale Lottes Zoneterapi der ligger i Varpelev


Fodmassage

Anvendelse

Ligesom med alt andet massage, så er fodmassagen det sikre valg når du har brugt dine muskler forkert, men hvad er lige "forkert brug" ?
Det er brug som din krop reelt ikke er bygget til, vi er i dag rigtig gode til at mishandle vores kroppe, og knap så gode til at vedligeholde og restituere.

Dine muskler bruges og behandles forkert i en række hverdags situationer, dette gælder både fødder og krop:

 • Statisk arbejde - (f.eks. at man sidder foran computeren, eller i bilen hele dagen)
 • Kontinuerlige/ensidige bevægelser - (F.eks. kasseekspedient, hylde fylder)
 • Muskel overbelastning - (f.eks. at gå med for meget vægt uden træning)
 • Overtræning - (Manglende restitution, eller for lange træningspas)
 • Hurtige ukoordinerede bevægelser - (Typisk under løb, hvor man mister et skridt eller vrider om)
 • For hård ud spænding - (Ofte gymnaster eller kampsports udøvere der gerne vil kunne gå i split/spagat hurtigere end kroppen kan følge med)
 • Stress - Psykiske problemer (Som en reaktion vil kroppen spænde op, og menneskes fysiologi gør at vi danner en form for lim i muskulaturen, dette kender de fleste som Myoser)
 • Kulde/træk - (For at generere varme, vil musklerne trække sig sammen, og evt. generere rystelser.)
 • Tungt arbejde 

Vi kan gøre meget vedr. korrekte arbejdsstillinger, og belastninger - Både fysisk og psykisk.
Jeg vil stærkt anbefale at man læser på arbejdstilsynets hjemmeside omkring Ergonomi og Psykisk arbejdsmiljø - Og dertil kan man gå regelmæssigt til massage.

Fodmassage er en hel behandling i sig selv, og er ikke noget man bare skal have overstået, eller blande ind i en anden behandling. En fodmassage tager lige så lang tid som en helkrops massage . Altså ca. 60 minutter.

Bestil din fodmassage HER


Den onde muskelcirkel

Uanset hvad udgangspunktet i cirklen er , så vil man starte en nedadgående spiral.
For langt de fleste vil indgangen være Hypertoni, da dette ofte kommer efter træning, eller ved en af de mange Massage Indikatorer - Som kan ses længere nede i artiklen.
(Hypertoni er en medicinsk tilstand, der er kendetegnet ved øget muskelspænding, hvilket får muskler til at få problemer med at strække. Hypertoni kaldes ofte for unormal muskelstivhed og er almindelig ved sygdomme såsom cerebral parese, selvom det kan udvikle sig uden kendt årsag )

Forklaring

 • Hypertoni = Muskelspændthed
 • Mindre blod= Blodgennemstrømningen mindskes
 • Mindre ilt = Den mindre gennemstrømning gør at der kommer mindre ilt rundt i kroppen
 • Mindre Spaltning af  ATP = Mindre muskel energi
  (ATP eller AdenosinTriPhosphat, er det molekyle, som cellen bruger til at lagre energi med... Tænk på, at cellen skal bruge energi til en masse processer, fx at lave nye proteiner hele tiden.
  Når mange af disse processer skal forløbe kræver det energi, hvilket cellen får ved at spalte ATP. Ved spaltning af ATP frigøres nemlig en energi, som er oplagret i molekylet
 • Øget affaldsstoffer = En kloak uden gennemstrømning vil stille og roligt blive stoppet af slam, det samme sker der når musklerne mangler energi (ATP) til at arbejde, og en ophobning af laktat og protein vil ske, med myoser til følge
 • Øget smerte = Vi ved alle at myoser kan være utroligt smertefuldt, og de fleste venter med at gå til massør indtil at smerterne er for store, i virkeligheden burde man komme allerede ved den første ømhed.
 • Tilbage ved Hypertoni = De øgede smerter i musklerne får dem til at spænde yderligere op

Og herved har vi startet den onde muskelcirkel.


Massage indikationer

Dette er for en behandler en smart måde at se hvornår man skal tilråde massage.
Jeg plejer at sige at i den perfekte verden hvor alle har tid og råd, ville man få en helkropsmassage om ugen, suppleret med 1 ugentlig fodmassage - Og dette er når man bare arbejder og eksistere, hvis man samtidig træner og dyrker sport, eller er psykisk presset, f.eks. skole, skilsmisse, sygdom osv. så bør man komme flere gange om ugen - Men dette er som skrevet, i den perfekte verden, og den lever vi desværre ikke, så derfor er det individet der selv ved hvad man har tid og råd til (Det giver jo ikke mening at komme for at slappe af, og så ligge på briksen og tænke at man faktisk slet ikke har tid, eller råd til behandlingen)

For at give et indblik i hvad der skal til før massage er nødvendigt, er det en god ide at fortælle lidt om hvad sker under massage (igen, det er ens for krops massage og fodmassage) og hvordan det påvirker kroppen.

Fysiologisk

Mange tænker at massage "bare" er wellness, det kan det også sagtens være, men der er rigtig mange funktioner i kroppen der aktiveres.

Varme

 • Fordi der gnides på huden
 • Fordi der sker en gnidningen imellem vævlagende
 • Blodgennemstrømningen øges. fordi vi udskiller histamin
 • Der sker en karudvidelse arterier og kapillærerne

Og alt dette er med til at skabe varme

Øget pumpeeffekt

 • Når vi trykker på muskulaturen, så skubber vi blodet rundt i kroppen, men bare rolig, vi kan ikke øge blodets hastighed, så det sker med den normale hastighed
 • Den teknik jeg bruger, gør at blodet presses fremad, men at jeg samtidig "trækker" det iltrige (arterielle) blod den anden vej
 • Dette skaber en øget blod cirkulation

Lymfedrænage

Jeg oplever desværre rigtig mange klienter nævne lymfedrænage som noget helt ekseptionelt og specielt, og flere behandlere bruger det nærmest som den hellige gral, men sandheden er: Det er ikke så specielt, om end det er gavnligt, men det er hverken en speciel uddannelse eller kunnen.

 • Lymfe systemet er det der renser vandet i kroppen, inden det sendes tilbage til blodkarrene, massagen understøtter denne væske strømning, både i vener og i lymfekar.
 • Massagen hjælper det venøse tilbageløb, og derved øges tilstrømningen af iltrigt blod.
 • Affaldsstoffer hjælpes nemmere væk
 • Og samtidig hjælper vi veneklapperne (Dem der søger for at blodet kun kan løbe i en retning)

Stofskiftet øges

 • Den frigivende Histamin skaber noget der hedder vasodilation, som øger gennemtrængeligheden i kar væggene. derved sker der nemmere en udveksling af affalds og nærringsstoffer i cellerne

Fjerner affaldsstoffer og myoser

 • Myoser er små til store knuder, der dannes af ophobning af mælkesyrer og æggehvidestoffer (Protein), denne kombination virker som en lim der forhindre musklerne i at arbejde optimalt og naturligt
 • Massagen løsner op for dette så musklen igen kan arbejde frit

Og så alt det andet 

 • Musklerne udspændes
 • Fascien udspændes Fascien er en hinde rundt om musklen der er med til at formgive musklen
 • Der kommer større smidighed
 • Massage har en smertelindrende og afslappende effekt, dette kommer fordi vi udløser kroppens eget morfin lager - Endorfiner.
 • Der arbejdes med triggerpunkter
 • CNS - Central nerve systemet aktiveres og bruges

Bestil din fodmassage HER 


Effekter ved fodmassage

Effekt 1

På grund af vores stillesiddende livsstil, er vi blevet vandt til at bruge vores muskler på regelmæssig basis, men musklerne i fødderne får næsten ingen motion og blodcirkulationen er ofte svækket af stramme og ubehagelige sko.
En blot 10-20 minutters massage kan i høj grad forbedre cirkulationen i de nedre ekstremiteter, hvilket f.eks. er særligt vigtigt for personer der lider af diabetes.

Effekt 2

Fodmassage der kombineres med styrketræning af fod og ankler, kan forhindre fremtidige skader, og fremskynder helingen af eksisterende skader.
En kort massage, tre gange om ugen, vil sikre at du mindsker risikoen for skader, evt. 2 Korte massager og en fuld og dybdegående massage 1 gang for optimal behandling.

Og så har vi alle jo vores klodsethed i ny og næ, og her vil en fleksibel og styrket fod sikre at vi kan undgå alvorlige fod skader, men det kan også hjælpe til at vi får en øget balance og reaktionsevne, så vi bliver stående i stedet for at falde.

Effekt 3

Hyppig massage har vist sig at have en reducerende effekt på angst, f.eks. hos cancerpatienter, samtidig kan teknikkerne tjene som en effektiv måde at behandle depression på.

Effekt 4

I et dansk studie omkring hovedpine hvor forsøgspersonerne skulle stoppe med at indtage medicin, havde 65%  3 måneder efter afslutningen reducerede symptomer, og et mindre antal var blevet helbredet og led ikke længere af hovedpine.

Det antages at de der havde modtaget fodmassage, havde formået at gøre yderligere positive livsstilsændringer, der kan have bidraget til de positive resultater (Positiv spiral)

Effekt 5

Hypertension (Forhøjet blodtryk) kan være forsaget af en lang række ting, f.eks. kosten, eller stress, men i mange tilfælde findes der ikke en særlig grund, men kan være resultat af genetisk eller miljømæssig påvirkning.
En undersøgelse målrettet sundhedspersonale der arbejdede med ældre demens ramte mennesker, hvilket er et meget fysisk og psykisk belastende job - viste at blot 10 minutters fodmassage op til 3 gange ugentligt, resulterede  i bedre humør, mindre angst og et lavere blodtryk.

Effekt 6

Personer der lider af platfodhed, har ikke en normal fodbue samt en generel led slaphed i foden, hvilket kan belaste plantar aponeurosis (Den plantare aponeurosis udspringer fra calcaneus og hæfter på de distale fodknogler. Den danner den senede understøtning af foden der kaldes fascia plantaris)

Kroniske hælsmerter kan være forsaget af inflammation eller overbelastning af plantar aponeurosis.
En regelmæssig massage kombineret med fodøvelser, hvor der anvendes stærk pres på buen kan i høj grad mindske smerte, og i nogle tilfælde endda kurere lidelsen

Effekt 7

Kvinder der lider af PMS, har en hypotalamus dysfunktion, der rammer følelsescentret, dette medvirker at de kan have en følelse af sorg, ulykke, angst, anspændthed, søvnløshed. træthed, humørsvingninger samt hovedpine.
De fleste af disse symptomer kan afhjælpes med daglig fodmassage i denne periode.

De samme symptomer ses i overgangsalderen, dog kan vi så tilføje hedeture og depression, disse kan dog også effektivt mindskes med regelmæssig fodmassage

Effekt 8

Ben ødem, er væske ophobning i fødder og ankler, det ses meget hyppigt hos gravide, for det meste i sidste trimester.

Med den rigtige kost og masser af hvile, vil kombinationen med daglig fodmassage afhjælpe dette.

Bestil din fodmassage HER