Massage og Helvedesild

2022-04-22

For nogle måneder siden havde jeg en klient der ikke længere ville komme, hvilket jo helt er op til den enkelte, men årsagen var at klienten mente at denne havde fået store røde pletter, kløe og svien 24 timer efter massagen.

Jeg fortalte klienten at dette ikke var normale symptomer, og så vidt jeg vidste ikke kunne skyldes massage, derimod bad jeg klienten om at opsøge læge.

Nu har jeg så lært at lægen konstaterede at det var helvedes ild, klienten har den forståelse at massagen har frembragt helvedesild, om det er klientens egen version, eller at lægen vitterligt har sagt det, det skal jeg ikke kunne sige, men nu laver jeg alligevel dette blog indlæg, så det kan manes i jorden engang for alle.


Lider du af helvedes ild, skal du selvfølgelig melde afbud når det er i udbrud, ellers kommer det til at gøre frygteligt ondt, og det er det bestemt ingen grund til at udsætte sig selv for.


Helvedesild (Herpes zoster)

Fra Netdoktor.dk

Hvad er helvedesild?

Helvedesild er et hududslæt med små blærer, der opstår som halvcirkler langs nervebaner.

Helvedesild er et smertefuldt udslæt, som skyldes Varicella-zoster virus (Herpes varicellae). Varicella-zoster virus forårsager skoldkopper. Helvedesild skyldes reaktivering af skoldkoppevirus, ofte mange år efter den oprindelige infektion. Helvedesild kan smitte og give skoldkopper. Omvendt kan man ikke få helvedesild ved at være i kontakt med en person med helvedesild eller skoldkopper, da helvedesild som nævnt skyldes reaktivering af en skoldkoppevirus, man tidligere er blevet smittet med.

Hvorfor får man helvedesild?

Efter man er blevet smittet, bevæger skoldkoppevirus sig fra huden langs nervebanerne ind til nervernes rødder, hvor virus bliver inaktivt. Skoldkoppevirus går i "dvale". Ved senere reaktivering, vandrer virus langs nervebanerne til huden.

Hvilke faktorer, der helt nøjagtigt medfører reaktivering af skoldkoppevirus, vides ikke med sikkerhed.

Helvedesild kan ramme alle aldersgrupper, men ses hyppigst hos personer over 60 år, hos børn, der er smittet med skoldkopper indenfor det første leveår, og hos personer med nedsat immunforsvar. Helvedesild kan således være tegn på, at immunforsvaret ikke fungerer, som det skal. Det kan være på grund af anden sygdom såsom HIV og hos patienter i kemoterapi.

Hvordan føles helvedesild?

Det første tegn på reaktiveringen af skoldkoppevirus er en brændende fornemmelse langs den nervebane, virus vandrer på.

Nervebanerne danner typisk halvcirkler rundt om kroppen, og smerten og det efterfølgende hududslæt sidder svarende disse til nervebaner og vil derfor ses som et blæredannende udslet i et smalt område på den ene side af kroppen, for eksempel omkring det ene øje. Sammen med hududslættet kommer der typisk let feber og ikke sjældent hævede lymfeknuder.

2-3 dage efter smerterne begynder, udvikles det typiske udslæt: Små blærer på en hævet rød baggrund. Udslættet minder om et skoldkoppeudslæt - men er begrænset til et mindre område. Udslættet når ofte sit maksimum efter 3-5 dage. Blærerne går i stykker, der dannes sår, som efterhånden dækkes af sårskorper. Efter 2-3 uger falder skorperne som regel af.

Hvordan stiller lægen diagnosen helvedesild?

Ofte vil kombinationen af din sygehistorie og selve udslættets udseende være nok. I skrab fra blærerne vil kunne påvises virus.