TENS

2019-05-06

Hvad sagde sportsterapeuten til komikeren?

- Jeg tager strøm på dig!

TENS er den seneste behandlingsform som er kommet til Stevns massage.

TENS eller Transkutan Elektrisk NerveStimulation er stimulation (med smertelindrende formål) som påføres vha- impulser, som trænger ind i det perifere nervesystem via elektroder placeret direkte på de områder, der skal behandles.

1. Endogen beta-endorfin-produktion og encefalinproduktion forårsaget af aktivering af endorfinsystemet vha. lavfrekvent stimulation.

2. Produktion af serotonin og blokering af smertesignaler (Gate control) i retning mod centralnervesystemet. Der anvendes i dette tilfælde frekvensniveauerfor stimuli. Serotonin- og "gate control" - mekanismen har en meget hurtig, smertelindrende virkning, men den er af kort varighed.

Anvendelsesmetoder

TENS har to forskellige anvendelsesmåder:
- Frigivelse af endorfiner til behandling af kroniske og difuse smerter
- Smertelindrende virkning ved segmenteret hæmning af følsomhed

Forskning har faktisk vist, at behandlingsseancer på 30 minutter med lavfrekvent strøm af høj styrke, der kan producere rytmiske muskelstød tæt på smertegrænsen, kan forøge endorfin niveauet med 20% over det normale niveau. Stigningen i endorfin niveauet bevares i 30 minutter efter afslutningen af behandlingen.


"Endorfiner er primært smertedæmpende peptider, med morfinagtig virkning, der blandt andet udløses i hjernen. Der findes også syntetiske endorfiner, bl.a. i chokolade. Endorfin produceres, ud over ved smerter, f.eks. ved hård træning, hårdt arbejde, succes, forelskelse, sex eller latter, og kan foruden den smertestillende effekt også give en følelse af lyst, succes og energi."


"Serotonin  er en monoamin neurotransmitter. Biokemisk bliver stoffet dannet fra tryptophan, og findes hovedsageligt i fordøjelsessystemet, blodplade og centralnervesystemet i dyr, og i mennesker. Det bliver ofte forbundet med følelsen af lykke."