Vildledning eller Vejledning

2022-02-21

Der kan være mange fald grupper når man skal finde den rigtige alternative behandler.
Jeg vil her forsøge at gøre opmærksom på nogle af dem jeg har mødt.

At der en overskrift der passer på din behandler betyder ikke at der er ugler i mosen, det kan være tilfældigheder eller andet, men det kan være at det kan give en aha oplevelse.

Og så er det klart, kan man nu knytte flere overskrifter til sin behandler, så skal der måske tændes en rød lampe.

Jeg opdatere når/hvis jeg støder på flere "mærkelige ting og faldgruber"

Bliver du vildledt eller vejledt?
Bliver du vildledt eller vejledt?

Jeg plejer gerne, helt uden blusel, at sige "Jeg er blandt danmarks bedste til det jeg laver" - Når jeg bliver spurgt, og det gør jeg faktisk overraskende tit.

Og hvad er det så der gør mig så skide dygtig til mit arbejde? Har jeg en bedre eller længere uddannelse end alle de andre? - Slet ikke.

Jeg har selvfølgelig en kæmpe værktøjskasse at arbejde ud fra, med alt fra den moderne sportsverden, til traditionel kinesisk medicin - og jeg er faktisk også rigtig god til mit håndværk.

Men den vigtigste egenskab, den der gør mig så god, det er min ærlighed, det er den der gør at jeg har klienter fra hele norden der kommer i min klinik.

Det er den der gør at jeg, på Stevns, har næsten 400 klienter , der kommer i forskellige intervaller

Alt lige fra få gange om året, til flere gange om ugen, fælles for dem alle er at de kan lide min ærlighed, hvis klienten skal til lægen, fysioterapi eller kiropraktor så siger jeg det, det er en del af min profil, at hjælpe på den bedste måde, og det kan altså sagtens være at sende klienten vidre.

Hvis de har bestilt forkert behandling, så siger jeg det (Ofte bestiller klienterne en for lang behandling, så jeg tjener faktisk mindre på min ærlighed) - Men man skal tænke på at når jeg har en klient imellem mine hænder, så er det tillid fra klientens side, og derfor skal jeg kunne stoles 100% på.

Og hvad skal du som klient passe på med?

Det rigtige valg:

Der findes ikke rigtig eller forkert massage, men der findes forskellige massager til forskellige formål
Sportsudøvere bør få sportsmassage eller sportsterapi
Andre med muskelsmerter kan sagtens gå til en fysiurgisk massør
Er du ferie og bare skal dase, så er wellness massage sagen (det ynder jeg selv når jeg er på ferie)
Skal du have akupunktur, eller bare sports akupunktur

Jeg prøver her at give et par bud på nogle af de faldgrupper der kan være (Når jeg oopdager flere så skal jeg gerne opdatere.

RAB

Til at starte med: Glem alt om at se RAB som et kvalitetsstempel, det er det langt fra, du kan bruge det hvis forsikringen skal betale din behandling (Men ganske ofte acceptere de også ikke RAB behandlere, det er bare at spørge) Jeg har skrevet en længere artikel om hvorfor RAB netop ikke er et kvalitetsstempel, den kan læses HER

Dertil skal du sætte dig ind i dit behov, og ikke mindst om din behandler løser dette behov, og om deres uddannelse er relevant for din behandling, skal du feks. have en wellnessmassage, så ville jeg ikke anbefale at du går hos mig, min wellnessmassage er "bare" min sportsmassage i en blid udgave, og det lægger jeg ikke skjul på, jeg har absolut ingen uddannelse i wellness massage (det kan være det kommer på et tidspunkt, det kan man ikke vide)

Fysiurgisk Massør eller Sportsmassør? Her bliver det pludseligt sjov, for hvor en sportsmassør er fysiurgisk massør, så er en fysiurgisk massør ikke nødvendigvis en sportsmassør.

Hvad betyder "fysiurgisk massage"

Hvad er fysiurgisk massage egentlig?
Fysiurgisk massage er afledt af ordet fysiurgi. Ved fysiurgi forstås det "at behandle lidelser i bevægeapparatet ved hjælp af forskellige mekaniske principper. Herunder massage, stræk teknikker, kulde/varme behandling etc."

Så massagen du får vil selvfølgelig ligne hinanden, for formålet er det samme, men en "rigtig" sportsmassør er uddannet med henblik på at kunne indtræde på et professionelt sportshold, og vil derfor have nogle andre indgangsvinkler til muskler og led - Forestil dig at en fodboldspiller får en skade, han skal jo helst være klar til weekenden efter, og hans skade skal være i konstant bedring.

En Fysiurgisk massør uddannes til klinisk arbejde, enten for sig selv eller et firma, hvorom alting er, så er interessen at holde på en klient længst muligt, for størst mulig indtjening (og det er der ikke noget galt i, enhver virksomhed lever jo af sin indtjening)

Og et forsigtigt bud er at 99% af alle Sportsmassører der har egen klinik, de vil udfører deres job super godt, men de vil have interessen i at beholde klienterne længst muligt.

Min indgangsvinkel er lidt anderledes, mit mål (og desværre lykkedes det langt fra hver gang) er at klienten maks skal have 3 behandlinger, det er mit udgangspunkt, og det fortæller jeg dem også.
For en klient der er behandlet efter 3 gange er bedre reklame end en der tager 10-20 gange.

Dertil er der rigtig mange sportsmassører der videreuddanner sig til sports terapeuter, og der kommer endnu flere værktøjer til, som feks Kulde/varme, Strøm, Sports cupping, sports akupunktur, sports øre akupunktur osv osv. læg mærke til det springende punkt her, ordet "Sport" - Desværre glemmer mange dette "sport" i deres markedsføring.

Rygestop, vægttab, angst og andet der lige fikses med øreakupunktur

Rigtig mange behandlere, og herunder mig selv, har taget et have af mini kurser, et af disse er "øreakupunktur" og er ofte en del af sports terapeut uddannelsen - men det findes også på en lang række af andre alternative uddannelser - fordi man skal samle "RAB Points"
Fælles for dem er at hvis man får meget mere end 8 timers undervisning, så er det også maksimalt

De fleste lære:
5. punkts øre akupunktur (det er det samme som NADA, men det må det ikke kaldes da NADA er et trademark)
Rygestop
Slankebehandling

Og får herefter udleveret, eller køber en planche med 99 punkter, og den kan man så bruge som ledetråd, og man kan sagtens have held med sin behandling, meget af det virker - Men skal jeg være ærlig, og det skal jeg jo, så er disse uddannelser absolut intet værd, man tager en ekstrem lille del af emnet "Øre akupunktur" under viser nogle elever i det, og tjener kassen.

Men behandleren ved ofte ikke bedre, da jeg selv skulle undervise nogle behandlere, og læste op, fandt jeg ud af at skulle de lærer det som jeg troede jeg kunne, så skulle deres materiale og undervisningsforløb være meget bedre,

Senere har jeg så fundet ud af "alt det andet" der ligger under dette emne, bla. Auriculoterapi så nu hvor jeg faktisk kan øreakupunktur, har jeg næsten 75 timer (10 gange så meget som "sports øreakupunktur" - og det er uden de praktiske øvelser og behandlinger) - Og jeg ved at jeg stadig kan videreuddanne mig inden for emnet. Og det er også derfor at det ligger delt op i flere moduler på den 3 årige Akupunktør uddannelse

Jeg kombinere næsten altid med Akupunktur

Akupunktur

Ligesom med øre akupunktur glemmer mange det lille "sport" Sports akupunktur er akupunktur i musklerne, og det virker rigtig godt!

Men det er ikke akupunktur i traditionel forstand, der er ingen arbejde med meridianerne, der er ingen årsagsbehandling (ifht. traditionel kinesisk medicin) der er ingen kombinationer med kost, urter osv.

Det er sjældent farligt at få en nål i sig det forkerte sted, men som jeg har beskrevet i denne artikel: kan man dø af akupunktur sker der altså fatale fejl når det endeligt går galt.

Nåh ja, og så lige et heads up: Alle må kalde sig akupunktørere, det er ikke en beskytet tittel, og der er ingen uddannelseskrav...... Til Gengæld er det dit eget ansvar hvis du går hen og får nåle hos en der ikke er uddannet, og de kan generelt ikke straffes hvis du påføres skade.
Så overvej det lige en ekstra gang, eller spørg ind.

En god ledetråd er at en rigtig akupunktør ved at din behandling kan tage flere måneder, og vil fortælle dig det, en "selvlært" akupunktør vil ofte næsten garantere at det dur på 3-4 behandlinger.

Et godt eksempel er rygestop, der med både øreakupunktur og traditionel akupunktur i kombination, sagtens kan tage op til 12 behandlinger, på trods af at behandleren siger 3.

En anden ting er er behandleren vil bruge fraser som "det vil kræve at du tror", "du skal være motiveret" " det kræver stor styrke" - Og intet af det passer, flere af mine klienter kan skrive under på at de ikke troede på akupunktur, at de intet ekstra gjorde, og alligevel kom over deres lidelser.
De fraser står der kun fordi så kan "akupunktøren" give klienten skylden "Du troede ikke nok", "Du er nok ikke stærk nok"

Lægeeksamineret behandler

Det lyder rigtig godt når en massør skriver "LÆGEEKSAMINERET", men hvad ligger der bag ordet?
Der er 3 muligheder:
1. En læge var tilstede i lokalet under massage eksamen
2. En læge har udformet 1 eller flere spørgsmål til den teoretiske eksamen
3. En læge har lagt navn til eksamens beviset ved at have "godkendt skolen"

De fleste læger der har deres navn tilknyttet en skole, får imellem 3500 og 5000 pr eksamens hold (denne udgift lægges i øvrigt over på kursisterne)

Læger har en utrolig bred viden inden for medicin, det er derfor de er læger, og på deres 3. Semester har de et fag der hedder bevægeapparatet, her skal de udarbejde et eksperimentelt projekt inden for afgrænsningen "muskler og nerver", hvor de formulerer en hypotese, som de efterfølgende afprøver i laboratoriet , dette har altså intet med massage at gøre, dertil har de på 5. semester faget bevægeapparatet II, hvor de heller ikke har massage. Er du interesseret i hvilke fag en læge har, kan du læse dem her.

Selvfølgelig kan en læge have en alternativ uddannelse, og derfor afholde eksamener, men det er ikke han læge viden der så gør ham i stand til det, men hans massør uddannelse, og derved er det i min verden en vildledende betegnelse ( I bedste fald) i værste fald er det direkte snyd, når en læge for penge sætter sit navn på et eksamens bevis.

Fysioterapeut eksamineret behandler

Nu tænker du at det begynder at ligne noget, for en fysioterapeut må vide noget om massage.

Både ja og nej, men de ved i hvert fald mere end en læge! Men igen er der tale om en som bruger sin titel, til at tjene penge inden for et område der har lidt eller ingen ting med titlen at gøre.
Der er dog flere fysioterapeuter der også er uddannet massører ved siden af, men så er det stadig "bare" en massør eksamineret behandler.

De fag du vil møde på fysioterapeutuddannelsen, kan overordnet inddeles i følgende hovedgrupper:

 • Sundhedsvidenskabelige fag.
 • Naturvidenskabelige fag.
 • Humanistiske fag.
 • Samfundsvidenskabelige fag.

Sundhedsvidenskabelige fag omfatter:

 • Fysioterapeutisk undersøgelse, diagnosticering, udredning og behandling.
 • Smertevidenskab.
 • Sundhedsfremme og forebyggelse.
 • Arbejdsmiljø.
 • Videnskabsteori, etik og forskningsmetodologi.
 • Professionel kommunikation og sundhedsinformatik.

Naturvidenskabelige fag omfatter:

 • Anatomi.
 • Humanfysiologi og ernæring.
 • Sygdomslære.

Humanistiske fag omfatter:

 • Sundhedspsykologi.
 • Sundhedspædagogik.

Samfundsvidenskabelige omfatter:

 • Lovgivning, forvaltning, sundhedsøkonomi og ledelse.
 • Folkesundhed og socialmedicin.


Som man kan se så er der ikke et fag der hedder massage, men det var der i gamle dage, og herved sker forviklingen, jeg har talt med flere af mine klienter der er fysioterapeuter (!) og de der er uddannet for 15 20 år siden, havde faget massage, og kunne kalde sig fysiurgisk massøre ved siden af Fysioterapeut (denne del af uddannelsen er så blevet udskilt, og er det der undervises i, i en eller anden grad på de forskellige massør uddannelser)
De unge fysioterapeuter har med egne ord "En smule massage", men kalder det mere kendskab end uddannelse, og fred være med det, det er heller ikke en fysioterapeuts opgave at massere.. eller er det ?

Selv sundhedsvæsenet og lægerne hopper stadig på gammel strøm, et godt eksempel er min egen søn, der har gået til udredning for hovedpine hos børneneurologerne i Næstved, her foretog de en mængde tests, og ville have ham til fysioterapi for at udelukke muskeltonus (Spæninger) - Jeg kunne fortælle at selvom der var lettere tonus, så havde det ikke indflydelse på hans slemme hovedpiner. men da jeg ikke har en sundhedhedsfaglig autorisation (det har ingen massører) kan de ikke bruge min viden, og derfor skulle han til en fysioterapeut.

Han blev undersøgt og det stod hurtigt klart at fysioterapeuten mente at der var lettere tonus, men at det ikke havde indflydelse på hans slemme hovedpiner, men for at sikre sig dette, ville fysioterapeuten give ham 3x massage så han kunne skrive til neurologerne at han havde udelukket tonus, lige præcis hvad det var at fysioterapeuten lavede ved jeg ikke, men massage var det i hvert fald ikke, knægten fik 3x 20 minutter til 525.- pr gang (jeg tror personligt ikke at jeg ville have mange klienter med en timepris på 1575,-)

Konklusionen endte med at blive at han led af børnemigræne, og at det intet havde at gøre med musklerne - Men der skulle en fysioterapeut, med ringe viden om massage (men stor viden om bevægeapparatet) til at massere ham før det blev godtaget - Det værste er at havde det kunnet løses med massage, så havde den behandling som min søn fik hos fysioterapeuten ikke hjulpet alligevel, og han ville have endt med en fejldiagnose.

Hold øje med pris og geografi

Denne er lidt svær, men en god behandler kender sin værdi, og tager et aktivt valg omkring sin pris.
Selvfølgelig vil man opleve konkurrencer, sæson rabatter osv. men hvis en behandler har en ny konkurrence hver anden uge med mange præmier, eller store rabatter hver måned, så overvej om hvorfor de har det, er de dårlige forretningsfolk, eller er de dårlige behandlere?

Hvordan er deres priser opdelt? I min verden er 1 times arbejde, 1 times arbejde (og dog), men mange behandlere har højere timepris for populærere behandlinger end de har får ikke så populærere, hvorfor? De arbejder samme mængde tid, men de skruer lige prisen op på de populærere behandlinger - Det gør dem ikke nødvendigvis til dårlige behandlere, men det bør måske lige tænde en lille lampe i helheds indtrykket.
Jeg havde lige et (og dog) - Dette skyldes at hos mig er det altid ca, tider, 2 kroppe er ikke ens, hverken i størrelse eller problemer, så en helkropsmassage på klient a kan måske tage 53 minutter, men på klient b tager den 67 minutter.

Får du den behandling du betaler for? Jeg har klienter der er blevet behandlet andre steder, bla. har jeg en høj fyr på 206 cm, der af massøren fik at vide "Jeg kan ikke nå at massere så stor en krop, så du skal betale for 2 massage" - HVAD? Bestiller du en helkropsmassage, så skal du selvfølgelig have en helkropsmassage, det er jo det du betaler for!
En anden klient havde fået at vide af sin (Tidligere) massør "Jeg ved godt at du har bestilt en dybdegående massage, men jeg har arbejdet hele dagen, så jeg kan altså ikke trykke så hårdt" OK? Så hvad hvis man sagde til massøren, "Jeg har ikke været på arbejde i dag og tjene penge, så jeg kan altså ikke betale dig" Det kan aldrig blive dit problem som klient at din behandler arbejder mere end de kan.
(Og så kan du overveje om en behandler der ikke kan varetage sine egne muskler, skal varetage dine ?)

Geografien er vigtig, hvorfor? Jeg har klienter der kommer fra hele Norden, er det forkert?
Nej bestemt ikke, men det jeg mener er at med Facebook er verdenen blevet mindre, og der er en mængde salgssider, stort set hver by eller område har deres egne køb og salg, eller det sker på......
Og her er der mange behandlere der slår op, både info, men også tilbud, konkurrencer og andet, dette er helt fint, det gør jeg også selv, men overvej hvor en behandler slår deres ting op, personligt slår jeg op, og svare på "hvor finder jeg en massør" spørgsmål, hvis det sker på Stevnske sider, og jeg har ledige tider - bare kig efter selv.

Men hvis nu jeg lavede opslag i Køge, Haslev og Faxe - bare for at komme med eksempler, så burde du spørge dig selv "Hvorfor har denne behandler et behov for at finde klienter, så forholdsvis langt væk" - Det kan jo være at jeg bor på grænsen imellem Køge og Stevns, og så kan det selvfølgelig give mening at slå op i Køge, men med en geografi der hedder Store Heddinge så ville det ikke give mening.

Kører behandleren ud, og hvorfor

Udekørende behandlinger kan være en af 2 ting, og det behøver derfor ikke være en rød lampe der skal tændes.
Det kan være en god service, enten hvor der slet ikke er klinik, eller som jeg gør, hvis der er tale om handikappede (jeg køre ikke ud til "alm." klienter)

Eller det kan være en der ikke kan få kunder.
En god behandler vil altid kunne få kunder, klienterne bruger gerne ekstra rejsetid for den rigtige behandler, derfor bør du se på behandlerens pris for at køre ud, er det gratis eller latterligt lavt (eksemplet jeg kan komme med er 10 øre pr km) så vil behandleren tage et tab for at køre ud, og hvorfor vil de så det?

Brug sundheds forsikringen, men med omtanke

Der finde mange mennesker der ikke vil have egen virksomhed, men med firmaer som RASK RASK og Falck Health Care er der et problem, for det første er deres time løn under 200 kr. (og de fleste behandlere har en timeløn i nærheden af 500,-) dertil så skriver man under på at man ikke vil arbejde i det samme geografiske område for andre arbejdsgivere, inklusive sig selv i 2 år efter ansættelsen (især som udekørende vil man jo gerne arbejde i nærområdet) - Og så kan man jo igen spørge sig selv om den generelle kvalitet af behandlerne.
Dertil så er en typisk session på 30 minutter, de første 10 minutter er samtale med behandler og afklædning, de sidste 10 minutter er opfølgning med behandler og påklædning, og så kan man jo hurtigt regne ud at der kun er 10 minutter til en massage.

Jeg har en del klienter der har sundhed forsikring med ubegrænsede behandlinger, det fælles for dem alle er at de ikke får den behandling de har brug for (ellers ville de ikke komme til mig) mit forslag til dem, og nu dig, er: Kom og få dine behandlinger her, og vedligehold med de gratis behandlinger, dette gør at man måske kan fordoble tidsintervallet man skal komme hos mig, og derved spare penge, fordi de gratis behandlinger kan vedligeholde.

Tilliden er det vigtigste

Det allervigtigste er at du stoler på din behandler, hvis ikke du gør det, så skal du finde en ny.

Jeg plejer gerne at sige: Det er dine penge så du bestemmer, men vælger du en behandling uden effekt (fordi du har set det på Facebook eller YouTube) så vil du med det samme få at vide at det er uden effekt, og at det er penge ud af vinduet, fastholder du stadig, så kan du ligeså godt spilde dine penge hos mig, som hos et andet sted. Og så ved jeg også at efter 2-3 behandlinger vil du alligevel ende med at tro på mig, og så har min ærlighed skaffet mig en ny klient, og dig en behandler du kan stole på.

Desværre oplever jeg ofte (på månedsbasis) nye klienter der er blevet vildledt af deres behandlere, har brugt mange klippekort, for derefter, ofte ved tilfældigheder, at ende hos mig, hvor min behandling er helt anderledes, men virker. jeg har oplevet klienter direkte blive snydt af deres behandlere, der har brugt triggerpunkter (Og det gør nas) til at fortælle klienterne om svære muskelskader, og der har ikke været skyggen af en muskelskade, men blot en behandler der har udnyttet sin viden om punkter der gør ondt, til at sælge klippekort.

Jeg står gerne til rådighed, du kan altid skrive på info@stevns-massage.dk så vil jeg da gerne se på det for dig, men jeg kan heller ikke altid gennemskue om en behandler er reel, jeg plejer dog at sige: Er du i tvivl, så er du ikke tvivl, bare det at du overvejer at spørge ind til din behandler gør at du bør finde en ny.